มหกรรมอาหารนครชัยบุรินทร์ เชิดชูอาหารถิ่น สร้างพลัง Soft Power ให้โคราช

มหกรรมอาหารนครชัยบุรินทร์ เชิดชูอาหารถิ่น สร้างพลัง Soft Power ให้โคราช



ม.ราชภัฏโคราช จับมือภาคีเครือข่าย เปิดเวทีประลองฝีมือ “รังสรรค์เมนูอาหารจากวัตถุดิบท้องถิ่นนครชัยบุรินทร์
Farm to Table ณ ลานย่าโม
เสริมอัตลักษณ์ท้องถิ่นผ่านพลังของอาหาร สู่การเป็น Gastronomy Hub ของภาคอีสาน

ทีม “รสราบสูง” จากวิทยาลัยอาชีวศึกษานครราชสีมา คว้ารางวัลชนะเลิศจากการใช้วัตถุดิบท้องถิ่นจาก 4 จังหวัด (โคราช ชัยภูมิ บุรีรัมย์ สุรินทร์) มารังสรรค์เป็นเมนูสุดสร้างสรรค์ ตอกย้ำคุณค่าภูมิปัญญาอาหารพื้นถิ่นอย่างมีสไตล์

บทบาทของหอการค้าจังหวัดนครราชสีมา ในฐานะพลังขับเคลื่อนเศรษฐกิจพื้นที่ หอการค้าฯ มุ่งสนับสนุนการสร้างอัตลักษณ์ “เมืองแห่งอาหาร” โดยผลักดันแนวคิด “เศรษฐกิจเชิงวัฒนธรรม” ให้ชัดเจนขึ้น ผ่านการเชื่อมโยงอาหารกับการท่องเที่ยว การศึกษา และการค้าการลงทุน

โคราชไม่ได้เป็นแค่ “ประตูสู่อีสาน” แต่กำลังเดินหน้าสู่การเป็นศูนย์กลาง Soft Power ด้านอาหาร ของภูมิภาค ด้วยศักยภาพวัตถุดิบท้องถิ่น เชฟรุ่นใหม่ และแรงบันดาลใจจากรากเหง้าวัฒนธรรม
หอการค้า จ.นครราชสีมา พร้อมประสานทุกภาคส่วน เพื่อขับเคลื่อน

“NAKHONCHAIBURIN GASTRONOMY HUB (NGH)” ให้เป็นมากกว่างานแข่งขัน แต่เป็น พลังสร้างเมือง สร้างเศรษฐกิจ และสร้างโอกาส ให้ลูกหลานในอนาคต

Nakhonchaiburin Food Festival: Honoring Local Cuisine and Empowering Korat’s Soft Power
Nakhon Ratchasima Rajabhat University, in collaboration with local partners, launched a culinary competition titled “Crafting Dishes from Nakhonchaiburin’s Local Ingredients: Farm to Table”, held at Yamo Monument Plaza. The event aimed to celebrate local identity through the power of food, positioning Korat as the Gastronomy Hub of the Northeast.
The team “Ros Rab Soong” from Nakhon Ratchasima Vocational College won first prize for their creative use of ingredients sourced from four provinces—Korat, Chaiyaphum, Buriram, and Surin—transforming local wisdom into stylish culinary creations.
As a key driver of the regional economy, the Nakhon Ratchasima Chamber of Commerce is committed to promoting the identity of Korat as a “City of Food”, by advancing the concept of “Cultural Economy”. This is achieved through connecting food with tourism, education, and trade & investment.
Korat is no longer just the “Gateway to Isan”—it is progressing towards becoming the region’s Soft Power center for gastronomy, empowered by rich local ingredients, emerging chefs, and deep-rooted cultural inspiration.
The Nakhon Ratchasima Chamber of Commerce is ready to collaborate with all sectors to propel the vision of the NAKHONCHAIBURIN GASTRONOMY HUB (NGH)—not just as a competition, but as a force to build the city, boost the economy, and create future opportunities for the next generation.

#อาหารถิ่นอีสาน #SoftPowerKorat
#GastronomyHub #หอการค้าโคราช
#ราชภัฏโคราช #FarmToTable
#นครชัยบุรินทร์
#IsanLocalCuisine #SoftPowerKorat
#GastronomyHub #KoratChamberOfCommerce
#NRRU #FarmToTable
#Nakhonchaiburin